Sarmizegetusa Ulpia Traiana, pe numele său complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, a fost capitala Daciei romane, situată la o distanță de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei. Ruinele orașului antic constituie azi obiectul unui complex arheologic în localitatea Sarmizegetusa, județul Hunedoara.
Romanii au amplasat la sfârșitul campaniei din 101-102 d.C., la distanța de 8 km est de Porțile de Fier ale Transilvaniei, în Câmpia Hațegului, o garnizoană romană. Pe acest amplasament al taberei militare romane se va construi după obținerea victoriei din anul 106 d.C., un mare oraș, capitala unei noi provincii a Imperiului Roman. Sarmizegetusa Ulpia Traiana a fost întemeiată de guvernatorul Daciei Romane, Decimus Terentius Scaurianus și avea o formă obișnuită în acea vreme la romani: un patrulater cu laturile rotunjite.
Cu o suprafață de 32 de hectare, complexul Sarmizegetusa Ulpia Traiana respecta regulile urbanistice ale arhitecților romani, clădirile fiind decorate cu frumoase coloane, frize și basoreliefuri.
Aici a fost stabilită capitala provinciei romane Dacia, iar așezarea a fost înconjurată de ziduri groase din piatra cioplită. Devenind centru economic, administrativ, cultural și politic, Ulpia Traiana a avut o perioada de apogeu în secolele II-III, dominând celelalte orașe prin numeroasele lăcașuri de cult, edificii publice și opere de artă. Criza din ultimii ani ai stăpânirii romane a făcut ca mare parte a populației să se retragă. În cele din urma, istoria acestui oraș s-a stins cel mai probabil ca urmare a năvălirilor popoarelor barbare.
Datorită strădaniei arheologilor, astăzi pot fi vizitate amfiteatrul, zona sacra, o parte din clădirile publice ale guvernatorilor și forul. Amfiteatrul, destinat spectacolelor și manifestărilor religioase, a fost blocat după retragerea aureliana din 271 cu monumente funerare, devenind o fortăreață ușor de aparat. Lângă acesta vei vedea templului zeiței Nemesis, un atelier de sticlărie și sanctuarul închinat zeilor medicinei. În cel mai îndepărtat colț se află forul, centrul orașului, unde aveau loc activitățile politice și judiciare. În afara fortificației se găseau gospodăriile, casele, cimitirele și alte construcții. Ulpia Traiana era păzită și de castrul militar de la Germisara, ce apăra drumurile care legau capitala și Micia de Apulum. Aici romanii au amenajat o rețea de canale pentru a dirija apa termală spre bazinele săpate în pământ. Astfel, lacul a devenit un loc de cult, unde s-au descoperit plăcute motive dedicate zeităților tămăduitoare.
Ruinele Sarmizegetusa Ulpia Traiana sunt cel mai interesant obiectiv turistic din aceasta zona, oferind turiștilor imaginea unui oraș roman, la fel ca multe altele, cu forul, palatul augustalilor, thermele, amfiteatrul, edificii publice și particulare. În 1982 a fost inaugurat un muzeu unde se afla expuse obiecte de argint și bronz, ceramică, statuii ale zeilor romani, monede, pietre de mormânt, medalioane, mozaicuri, fibule și altele.
Puteți de asemenea face o plimbare prin sat, unde prin curțile oamenilor se mai văd urmele zidurilor ce înconjurau orașul antic.
Veți vedea bucăți din ruinele romane chiar și în pereții gospodăriilor, fântânilor, cetăților și bisericilor. Și asta nu numai în Sarmizegetusa. Peste tot în Țara Hațegului, clădirile părăsite după retragerea romanilor, au devenit pentru localnici o adevărată sursă de piatră de construcție.
Surse: https://turismretezat.ro/cultura-locala/fortificatii-medievale/
http://tarahategului.ro/place/ulpia-traiana-sarmizegetusa/)
http://www.romania-travel-guide.com/atractii/istorice/castelele-din-tara-hategului.html