Rezervația de zimbri Hațeg

Program vizitare:
Zilnic (08:00-18:00)
Intrare:
6 lei – adulți și 4 lei – copii

Rezervația Zimbri Hațeg e unul dintre puținele locuri unde mai poți admira aceste animale impunătoare și rare în același timp.

În Pădurea Slivuț, din apropierea orașului Hațeg (județul Hunedoara) trăiesc, în pace, câteva exemplare de zimbri. Zimbrul este considerat cel mai greu mamifer de pe uscat, greutatea lui ajungând până la 900 de kilograme. Poate atinge o lungime de trei metri și până la doi metri înălțime. Trăiesc, în general, 28 de ani în captivitate, iar habitatul lor prielnic este pădurea.

Din păcate, această specie care domina pădurile de foioase ale Europei în Evul Mediu este pe cale de dispariție, cu doar 3600 de exemplare rămase la nivel mondial.

Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în 1762, iar din Transilvania în 1790. Dintre cei 3600 de zimbri existenți la ora actuală, 8 se află în Rezervația Zimbri Hațeg.

 

Sursa: https://colt-alb.ro/obiective-turistice/rezervatia-de-zimbri-hateg/

https://sfatulparintilor.ro/scolari/educatie-scolari-tag/ce-nu-stiai-despre-tara-hategului-prislop-geoparcul-natural-hateg-pe-urmele-legendelor-vulcanilor-si-dinozaurilor-pitici/

MAI MULTE DETALII DESPRE LOCAȚIE

  • Cu un areal de 40 de hectare, Pădurea Silvuț a fost alegerea ideală pentru plasarea exemplarelor de zimbri în anul 1958, când au fost aduse în țară. Podadec și Polonka, primii zimbri aduși din Polonia în România, s-au înmulțit în perimetrul protejat al Rezervației Zimbri Hațeg și au dat naștere exemplarelor care astăzi sunt împărțite între rezervațiile importante din țară.
  • Din cei aproximativ 50 de pui născuți în rezervație, numai 8 au rămas la Rezervația Zimbri Hațeg, restul fiind transferați către rezervația naturală din Neamț sau către grădina zoologică din București.