Parcul Național Retezat a fost înființat în anul 1935 la inițiativa lui Alexandru Borza și Emil Racoviţă, fiind astfel primul parc național din România.
Acesta se evidențiază îndeosebi prin relieful glaciar unic în Carpații românești, cu peste 20 de vârfuri mai mari 2000 de metri, numeroase lacuri glaciare, printre care cel mai întins (Bucura) și cel mai adânc (Zănoaga).
La acestea se adaugă peste o treime din speciile de plante din România care se găsesc aici (1190), dintre care 90 nu mai pot fi văzute nicăieri altundeva în lume.
În prezent aria protejată acoperă o suprafață de aproximativ 38.000 ha și este protejată la nivel internațional, fiind declarată în 1979 Rezervație a biosferei.
Vârful Retezat se observă din Hațeg, acoperit cu zăpadă până vara târziu. Este doar unul din vârfurile din Parcul Național Retezat. Se pot face trasee montane de diferite grade de dificultate, la capătul cărora veți vedea lacuri glaciare sau piscuri abrupte.
Despre Retezat, se spune că este muntele cu ochi albaștri datorită numeroaselor lacuri glaciare și tăuri. Să nu fiți surprinși dacă pe trasee vă veți întâlni cu capre negre și căprioare care vor sta să le fotografiați.
Sursa: https://turismretezat.ro/natura/parcul-national-retezat/