Parcul Național Retezat

Program vizitare: NON-STOP
0733 888 586
0254 779 969
0354 815 399
office@retezat.ro

Parcul Național Retezat a fost înființat în anul 1935 la inițiativa lui Alexandru Borza și Emil Racoviţă, fiind astfel primul parc național din România.

Acesta se evidențiază îndeosebi prin relieful glaciar unic în Carpații românești, cu peste 20 de vârfuri mai mari 2000 de metri, numeroase lacuri glaciare, printre care cel mai întins (Bucura) și cel mai adânc (Zănoaga).

La acestea se adaugă peste o treime din speciile de plante din România care se găsesc aici (1190), dintre care 90 nu mai pot fi văzute nicăieri altundeva în lume.

În prezent aria protejată acoperă o suprafață de aproximativ 38.000 ha și este protejată la nivel internațional, fiind declarată în 1979 Rezervație a biosferei.

Vârful Retezat se observă din Hațeg, acoperit cu zăpadă până vara târziu. Este doar unul din vârfurile din Parcul Național Retezat. Se pot face trasee montane de diferite grade de dificultate, la capătul cărora veți vedea lacuri glaciare sau piscuri abrupte.

Despre Retezat, se spune că este muntele cu ochi albaștri datorită numeroaselor lacuri glaciare și tăuri. Să nu fiți surprinși dacă pe trasee vă veți întâlni cu capre negre și căprioare care vor sta să le fotografiați.

 

Sursa: https://turismretezat.ro/natura/parcul-national-retezat/

MAI MULTE DETALII DESPRE LOCAȚIE:

  • Parcul Național Retezat a starnit dintotdeauna interesul turistilor si, in special, al turistilor straini. In fiecare an, rezervatia este vizitata de aproape 18.000 de turisti, un sfert din acestia fiind straini. In ultimii cinci ani, administratia parcului a conceput cateva trasee turistice, avandu-i in atentie chiar si pe copii.
  • „Traseul cu enigme” are un grad scazut de dificultate, este marcat cu banda albastra si dureaza 3-4 ore. Pe parcursul Parcului Național Retezat, pot fi admirate flora si fauna; turistii au ocazia sa afle si cate ceva despre istoria si traditiile zonei, informatii despre animale si plante – toate acestea fiind inscrise pe placutele si panourile expuse pe traseu.
  • „Traseul lacurilor” este la fel de usor, poate fi parcurs in aproximativ doua ore si porneste din zona Refugiului Salvamont de la Lacul Bucura. Marcaj: punct rosu pe fond alb. Traseul Brazi – Saua Pelegii este pentru profesionisti, fiind unul greu de strabatut. Din zona Brazi se urca spre barajul Gura Apei, pe Valea Lapusnicului Mare, Poiana Pelegii si Saua Pelegii. Pe timp de iarna, traseul este interzis. Marcaj: punct albastru pe fond alb.
  • Traseul Pietrele – Lacul Galesu dureaza aproximativ 3 ore si jumatate si este accesibil pe tot parcursul anului. La fel si Pietrele – Lolaia (o ora si jumatate) sau Pietrele – varful Retezat (circa 4 ore).