Muzeul Țării Hațegului

Program vizitare:
Marți-Duminică (9:00-17:00)
Hațeg, str. Progresului, nr. 1, jud. Hunedoara, 335500
Coordonate GPS: 45.608214, 22.948961

Vă propunem să faceți o vizită la Muzeul Țării Hațegului aflat în centrul orașului Hațeg, lângă podul peste râul Galbena. Deși clădirea care adăpostește acest muzeu nu sugerează nimic din tradiția locului, exponatele pe care le veți găsi aici vă vor ajuta să înțelegeți mai bine arta populară tradițională din această zonă.

 

Puteți vedea la Muzeul Țării Hațegului de la oale tradiționale din lut, costume populare, linguri și vase sculptate din lemn, până la instrumente muzicale și jucării țărănești.

Costumele populare, realizate cu război de țesut (o instalație de lemn ce permitea țăranilor români să obțină pânză) sunt împodobite prin cusătura de mână având un colorit extraordinar.
Exponatele, în special oalele de lut și uneltele de lemn, vă vor arăta inventivitatea de care au dat dovadă țăranii români.

Să nu fiți surprinși când veți vedea că țăranii foloseau în gospodărie unelte ingenioase. Unele dintre ele, cum sunt răzătoarea sau compasul lemnarului, din colecție, sunt chiar strămoșii ustensilelor moderne pe care le avem astăzi în casele noastre.

 

Sursa: https://turismretezat.ro/cultura-locala/oameni/

MAI MULTE DETALII DESPRE LOCAȚIE:

  • Muzeul Țării Hațegului este situat în centrul orașului Hațeg, în apropiere de podul peste râul Galbena. A fost inaugurat pe 24 ianuarie 2005.
  • Muzeul adăpostește o impresionantă colecție de artă populară, îndeosebi costume asemănătoare vechiului port dacic, oale tradiționale din lut, linguri și vase sculptate din lemn, dar și instrumente muzicale și jucării țărănești.
  • Muzeul Țării Hațegului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Retezat, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.