Geoparcul Dinozaurilor Sânpetru

La Geoparcul Dinozaurilor Sânpetru putem vedea cum în urma cu mai bine de 70 de milioane de ani Țara Hațegului era o insulă tropicală, populată de dinozauri. Urmele lor, descoperite la Sânpetru și în împrejurimi, constituie un patrimoniu geologic foarte important. „Dinozaurii pitici” găsiți aici sunt unici în lume. Ei au trăit cu puțin înainte de dispariția totală a dinozaurilor, la sfârșitul cretacicului, după ce dominaseră lumea mai bine de 160 de milioane de ani.

 

Excepționalul depozit fosilifer a fost descoperit la începutul secolului XX de Frantz Napcsa. El este studiat astăzi de numeroși oameni de știință din România și din străinătate, în special din SUA. Un rol deosebit de important în înființarea proiectului Geoparcul Dinozaurilor Sânpetru l-au avut cercetările prof. dr. Dan Grigorescu, de la Universitatea din București. El este inițiatorul și susținătorul unui ambițios proiect de realizare a Geoparcului Dinozaurilor Sânpetru. Acesta va constitui o arie protejată cu organizare și scopuri similare Parcurilor Naturale. Proiectul a fost lansat la UNESCO în 2 februarie 1999.

MAI MULTE DETALII DESPRE LOCAȚIE:

  • Obiectivele lui sunt de a proteja „moștenirea” excepțională pe care o constituie depozitul fosilifer și de a stimula dezvoltarea socio-economica a zonei.
  • Geoparcul Dinozaurilor Sânpetru va acoperi teritoriul a 11 localități (aproximativ 1.200 km pătrați), cu o populație de peste 50.000 de locuitori. De asemenea va avea propriile sale structura și regulament, în conformitate cu legislația României.
  • Toate comunitățile implicate își vor adapta planurile de dezvoltare la strategia de realizare și funcționare a geoparcului.