Curtea nobiliară Sălașul de Sus

În perioada când România nu era încă constituită ca și stat politic, subdiviziunile geografice aveau diferite feluri de orânduieli statale.

 

Între Carpații Meridionali și Dunăre, găsim menționate în literatura de specialitate mai multe cnezate și voievodate, printre care se găsește și cel de la Sălașul de Sus.

 

Curtea nobiliară Sălașul de Sus a fost construită în Evul Mediu târziu și reprezintă reședința cnejilor Candres. Nobilul din aceste ținuturi avea deja o cetate la Mălăiești, unde se putea retrage în caz de pericol. Astfel că și-a amenajat aici o reședință mai confortabilă, unde să locuiască în timp de pace.

 

Camerele, construite în jurul unei curți interioare, erau mai mari decât cele ale fortificațiilor. În plus, curtea nobiliară Salașul de Sus, aveau și ferestre largi cu ochiuri de sticlă rotundă, lucrată manual. Iar ferestrele aveau deasupra bolți de cărămidă din care s-au păstrat până astăzi doar câteva rămășițe.

 

Locul unde a fost ridicată curtea nobiliară nu a fost ales la întâmplare. Se spune că aici era deja un turn fortificat mai vechi care în trecut apăra drumul spre sat. Acesta a fost integrat în noua construcție.

 

Sursa: https://turismretezat.ro/cultura-locala/fortificatii-medievale/

MAI MULTE DETALII DESPRE LOCAȚIE:

  • Curtea nobiliară Sălașul de Sus a fost simbolul cnezatului Sălașului între secolele XIV-XVII.
  • Incinta este dreptunghiulară, cu laturile de aproximativ 99/35 m, fiind înconjurată de un zid gros de 1-1,10 m.
  • La colțurile incintei, ca și pe laturile ei, au existat odinioară turnuri.
    Interiorul incintei adăpostea casa de zid a cneazului și o capelă de curte, cu turn-clopotniță, întemeiată cel mai devreme în jurul secolului XVII și transformată ulterior în capelă calvină.