Biserica Pârveștilor

Program vizitare: NON-STOP
Adresa: Str. Profesor Doctor Ștefan Gârbea, com. Baru
45.468741, 23.158031

Biserica Pârveștilor este o biserică țărănească construită în stil medieval. Deși a fost ridicată mai târziu, în epoca modernă, meșterii care au clădit-o au păstrat tradiția bisericilor medievale din zonă.

Legendele locale spun că Biserica Pârveștilor a fost ridicată de o familie de hoți. Se povestește că aceștia s-au hotărât să apuce pe calea credinței și au înălțat biserica pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu că le-a arătat calea cea dreaptă. Numele familiei era Pîrvești. De aceea lăcașul de cult este numit de localnici Biserica Pîrveștilor.

 

Biserica Pîrveștilor, farmecul ei este dat de vechiul acoperiș din lemn, de finisajul asimetric al ferestrelor și de motivele geometrice pictate tremurat din pensulă pe exteriorul turnului clopotniței. Biserica Pârveștilor e mai păstrează încă pictura din anul 1784. Datorită tehnicii de construire a bolții de piatră și a altor detalii arhitecturale, se crede că a fost ridicată în sec XV. Din păcate Biserica Pîrveștilor nu este pusă deloc în valoare, aflându-se într-o stare avansată de degradare. Acoperișul, atât al turnului cât și al navei bisericii, este din șindrilă (învelitoare din lemn tratat).

 

Sursa:http://tarahategului.ro/place/biserica-parvestilor/

MAI MULTE DETALII DESPRE LOCAȚIE:

  • Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Baru, cunoscută și ca Biserica Pârveștilor, este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Baru, comuna Baru.
  • Comuna Baru este situată pe cursul superior al Streiului; centrul comunal a luat ființă în urma contopirii a două sate medievale: Baru Mare și Baru Mic.